Verminder plastic gebruik op kantoor met deze tips

Plastic verpakkingen zijn overal. Het is niet alleen in het dagelijks leven zo dat je ermee geconfronteerd wordt, maar ook in het bedrijfsleven. Denk alleen al aan alle verpakkingen en wegwerpbekertjes. Er is op kantoor nog veel meer te vinden. Dat kan natuurlijk ook anders. In dit artikel lees je hoe plastic een minder grote rol in MKB afval kan gaan spelen.

Scheiden van plastic afval

Afval scheiden is altijd een goed idee. Plastic kan ook nog eens in grote mate hergebruikt worden. Zo zijn grondstoffen, energie en geld te besparen. Dankzij de containerverhuur via Bedrijfsafval.nl kan je snel de juiste container krijgen om plastic in te verzamelen. Dit is eigenlijk niet anders dan andere gescheiden stromen zoals papier en karton. Wanneer je dit goed scheidt, dan levert dit veel op. Dat maakt het dus ook zakelijk gezien wel heel aantrekkelijk om te doen.

Een eigen mok gebruiken

De plastic koffiebekers vormen samen misschien wel de grootste berg plastic op kantoren. Dat is heel gemakkelijk aan te pakken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door iedereen zijn eigen afwasbare beker of mok te laten meenemen. Natuurlijk heeft ook afwassen wel een invloed op de natuur. Dat neemt niet weg dat de druk wel minder groot is dan de enorme plastic berg. Dit is dus een goede reden om toch voor deze optie te kiezen wanneer dit mogelijk is. Zo zorg je dat jouw bedrijf veel minder plastic afval produceert en het levert je veel op.

Maak nieuwe plannen

Het kan ook een idee zijn om op hele manieren het afval in te zamelen. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik. Dit kan vooral met verpakkingsmateriaal van plastic heel goed. Laat je medewerkers met plannen komen om hier het maximale uit te halen. Je kan er als ondernemer zelfs een uitdaging met bijbehorende beloning van maken voor de medewerkers.

Een lunch zonder afval

De laatste tip die veel kan opleveren is een verandering van de lunchgewoontes. Kijk of zelfgemaakte lunches in broodtrommels beter haalbaar zijn. De plastic verpakkingen van kant en klare maaltijden vormen net zo’n groot probleem als de plastic bekertjes. Zoals dat ook geldt voor het vele plastic bij afhaalmaaltijden. Dit wil je allemaal liever niet meer op je kantoor hebben. Stel daarom dagen in waarop er wordt geluncht zonder afval te maken. Zo kan je de medewerkers ook beter bewust maken van hoeveel afval er eigenlijk per dag ontstaat.