Tips voor cyberveiligheid

Cyberbeveiligingsaanvallen komen mettertijd steeds vaker voor, dus het is belangrijk om te weten wat je kunt doen om je informatie online te beschermen. Hoewel er geen kogelvrije manier is om een aanval te voorkomen, zijn er veel dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen.

Hier zijn onze eenvoudige, praktische tips om je persoonlijke informatie online veilig te houden. Onderaan de pagina kun je een visuele versie downloaden in PDF-formaat.

  1. Maak een back-up van je gegevens

Een back-up maken van de gegevens op je apparaten – door ze naar een andere, aparte locatie te kopiëren – is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Als je doelwit bent van een cyberaanval kun je misschien niet meer bij je computer, telefoon of een van je andere apparaten. Maar als je een back-up van je gegevens hebt gemaakt, raak je niets kwijt, ongeacht wat er uiteindelijk met je apparaat gebeurt.

  1. Houd je apparaten en je apps up-to-date

Als je gewaarschuwd wordt voor een update voor je apparaat of een van je apps, negeer die dan niet – installeer hem zo snel mogelijk. Updates gaan niet alleen over het toevoegen van nieuwe functies. Ze gaan ook over het repareren van kwetsbaarheden in een apparaat of een app die aanvallers zouden kunnen vinden en gebruiken om toegang te krijgen tot je systeem. Als je apparaat geen updates meer kan ontvangen, raden we aan om een upgrade naar een nieuwer model te plannen.

  1. Kies unieke wachtwoorden

We hebben nu allemaal zoveel online accounts dat het moeilijk is geworden om alle wachtwoorden die we daarvoor nodig hebben bij te houden. Om dit tegen te gaan gebruiken velen van ons hetzelfde wachtwoord voor al onze accounts, of houden het bij twee of drie verschillende die we steeds opnieuw gebruiken. Het probleem hiermee is dat als een aanvaller toegang krijgt tot een van je accountwachtwoorden, hij vaak ook toegang krijgt tot veel van je andere accounts.

Wat te doen

– Gebruik een ander wachtwoord voor elke online account die je aanmaakt.

– Probeer een wachtwoordkluis te gebruiken, die je wachtwoorden voor je opslaat en beheert. De wachtwoordmanager zal het enige account zijn waarvoor je inloggegevens hoeft te onthouden.

– Denk erover om een korte zin te gebruiken of een paar willekeurige woorden bij elkaar op te tellen om een wachtwoordzin te maken, in plaats van een wachtwoord. Wachtzinnen zijn meestal sterker en gemakkelijker te onthouden dan wachtwoorden.

– Je kunt een mix van letters, cijfers en symbolen toevoegen om je wachtwoordzin complexer te maken, bijvoorbeeld ‘Wint3r hier 1s warmer dan Summ3r’.

– Bekijk de wachtwoorden van enkele accounts die je al een tijdje hebt, ze hebben waarschijnlijk zwakkere of hergebruikte wachtwoorden.

Hoe maak je goede wachtwoorden

  1. Schakel tweefactorauthenticatie in

 

Twee-factor authenticatie (2FA) is een andere manier waarop je kunt helpen om je online accounts te beschermen tegen hacken. Je kunt ervoor kiezen om een code te laten versturen of genereren op je apparaat, zoals je telefoon, waarmee je elke keer dat je inlogt kunt verifiëren wie je bent. Op die manier kunnen ze, zelfs als iemand toegang krijgt tot het wachtwoord van je account, niet in je accounts komen als ze je telefoon niet hebben om de code te ontvangen.

Wat moet je doen

– Schakel twee-factor authenticatie in voor je belangrijke accounts, zoals je e-mail en sociale media accounts.

– Als er meerdere types beschikbaar zijn, kies dan de optie die geen SMS is, want SMS is minder veilig. SMS gebruiken als je tweede factor is nog steeds veel veiliger dan geen 2FA gebruiken.

– 2FA gebruiken om je accounts te beschermen

  1. Wees creatief met de antwoorden op je accountherstelvragen

Als je online een nieuwe account aanmaakt, wordt je vaak gevraagd om een antwoord in te stellen op een ‘accountherstelvraag’. Deze worden meestal gebruikt als een manier om je te identificeren als je je wachtwoord bent vergeten en een geheugensteuntje nodig hebt. Ze zijn vaak gebaseerd op gemakkelijk te onthouden dingen over jou – zoals de meisjesnaam van je moeder, de naam van je eerste huisdier of waar je naar school ging. Helaas zijn dit ook makkelijke dingen voor een aanvaller om te achterhalen, en kunnen ze gebruikt worden om toegang te krijgen tot je accounts zonder dat je het weet.

Wat te doen

– Overweeg een beetje creatief te zijn als je gevraagd wordt het antwoord op een accountherstelvraag in te stellen. In plaats van eerlijk te zeggen naar welke school je ging, kun je bijvoorbeeld ‘Zweinstein’ zeggen. Zolang het iets is dat je je kunt herinneren, kun je elk gewenst antwoord instellen.

  1. Vermijd gevoelige transacties op gratis wifi

Het is goed om voorzichtig te zijn met wat je online doet als je een hotspot of gratis wifi gebruikt – als je bijvoorbeeld in een café inlogt – omdat deze netwerken vaak onveilig zijn. Als een netwerk onveilig is, kan iedereen er toegang toe krijgen en je gegevens bemachtigen. Je loopt ook het risico dat mensen over je schouder meekijken om de inloggegevens van je online accounts te zien. Het is dus prima om het nieuws of het weer te bekijken, maar probeer het gebruik van meer gevoelige transacties tot een minimum te beperken.

Wat te doen

– Vermijd online winkelen of internetbankieren op gratis wifi of een onveilig netwerk.

– Als je je e-mail moet controleren, zorg er dan voor dat je eerst twee-factor authenticatie hebt ingesteld.

– Gebruik waar mogelijk je eigen apparaat, niet dat van iemand anders.

  1. Installeer een antivirus en scan regelmatig op virussen

 

Antivirussoftware kan je helpen malware – virussen – op te sporen en te verwijderen van je computersysteem. Als je nog geen antivirus hebt geïnstalleerd, overweeg dan om erin te investeren. Als je Microsoft Windows 7 of nieuwer gebruikt, wordt het geleverd met een gratis antivirus genaamd Windows Defender. Koop anders een legitieme antivirus van een bekend, vertrouwd bedrijf – je plaatselijke computerservicebedrijf kan je advies geven over wat voor jou het beste zou werken. Download niet zomaar online gratis antivirussoftware, want veel van de gratis advertenties zijn nep. Ze kunnen malware of adware op je computer downloaden in plaats van je te helpen bij het opsporen en verwijderen ervan.

Wat moet je doen

– Installeer een antivirusprogramma op je computer. Als je dit niet zelf durft, kan een computerdienstenbedrijf het voor je doen.

– Voer het regelmatig uit, bijvoorbeeld elke week, en ruim alle virussen op die het vaststelt.

– Vertel je IT-persoon over alle virussen die je hebt gevonden de volgende keer dat je ze ziet.

  1. Wees slim met sociale media

Wist je dat de informatie die je plaatst op je Facebook profiel, je Twitter feed of je Instagram account gebruikt kan worden om je identiteit te stelen of je online accounts te hacken? We zijn zo gewend om dingen online te delen dat we er niet echt meer over nadenken. Iedereen weet de naam van je huisdier, waar je naar school ging, waar je werkt en zelfs wanneer je op vakantie bent.

Helaas laat dit venster in je leven niet alleen je vrienden en familie weten wat je uitspookt, het geeft cybercriminelen ook informatie die ze kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot je gegevens of je identiteit te stelen.

Wat te doen

– Controleer de privacy controles op je sociale media accounts. Stel ze zo in dat alleen je vrienden en familie je volledige gegevens kunnen zien.

– Zet niet te veel persoonlijke informatie op je sociale media-accounts.

– Denk aan onze tip over wachtwoorden. Als je foto’s van je hond op Facebook deelt, zorg er dan voor dat je niet ook de naam van je hond als wachtwoord gebruikt.