SEO uitbesteden van a tot z

Ooit hadden we allemaal een encyclopedie in de kast staan. Netjes naast een enorme telefoongids. We zochten naar een product of dienst in een lokaal dagblad of lieten ons verleiden door de reclamespots op televisie. Die tijd is grotendeels voorbij. Door de komst en de snelle ontwikkelingen van het internet is de wereld een stuk toegankelijker geworden. We gaan geen tijd meer steken in het doorbladeren van een encyclopedie naar de letter Z om meer te weten over bijvoorbeeld zoekmachines. We nemen onze laptop, smartphone, of een ander hypermodern toestel, en krijgen luttele secondes later alle informatie.

We denken er niet eens meer bij na, maar een zoekmachine is een sterk staaltje moderne technologie dat ons van al deze gemakken voorziet. Wat is het eigenlijk en hoe werkt het? En welke zoekmachine kan je het best gebruiken? We zetten wat feiten op een rijtje.

Ontstaan en geschiedenis van de zoekmachine

Met de komst van het internet werd de deur geopend om wereldwijd een vrijwel onbeperkte hoeveelheid informatie te delen. Iedereen kan binnen enkele minuten een website online plaatsen. We hebben allemaal iets vertellen en willen zoveel mogelijk “lezers” bereiken.

Tussen 1993 en 1997 steeg het aantal online geplaatste websites van 600 naar meer dan 1 miljoen. Het werd steeds moeilijker om de weg te vinden in het enorme kluwen van informatie. Alta Vista was destijds (medio de jaren ’90) de eerste echte zoekmachine die probeerde hierin een omslag teweeg te brengen. Zij hebben, net als Yahoo! en Lycos, uiteindelijk de slag verloren. In 1998 kwam Google in beeld en dat zou het internetlandschap voor altijd veranderen.

Razendsnel zoeken en vinden

Als gebruiker kan je stellen dat een zoekmachine heel eenvoudig werk verricht. Met behulp van een zoekwoord zet je een online zoektocht in werking die razendsnel een lijst met resultaten biedt. Dat is de voorkant van het verhaal. Achter de schermen vindt er echter een complexe opeenvolging van handelingen plaats die tot de juiste zoekresultaten moet leiden. Met behulp van onder andere indexen en algoritmes levert Google snel en efficiënt een antwoord op jouw vraag (lees: zoekterm). De Google zoekmachine is vandaag de dag de meest bekende en meest gebruikte toepassing voor het vinden van online informatie.

Hoe kan een zoekmachine ook jouw website vinden?

Om er voor te zorgen dat ook jouw website, jouw product of dienst, of gewoon jouw mening, makkelijk bereikbaar is voor een wereldwijd publiek, moet je je aan de spelregels houden die Google heeft opgesteld. Van een SEA campagne tot SEO laten doen, en alles dat er aan gerelateerd is; het is specifieke kennis waarover heel wat gebruikers zelf niet beschikken. Zij laten zich dan ook graag informeren door een van de vele gespecialiseerde kantoren waar seo uitbesteden mogelijk is.