Noppenfolie gebruiken of kies je voor een alternatief?

In het magazijn mag noppenfolie niet ontbreken. In vrijwel iedere productieomgeving is er wel een rol te vinden en ook particulieren gebruiken het vulmateriaal bijvoorbeeld bij een verhuizing. Want met het folie kunnen kostbare spullen goed worden ingepakt. Het is ook een perfect materiaal om je kostbare producten goed mee in te pakken en om de loze ruimte in een verzenddoos mee op te vullen. Maar is het folie altijd wel de beste keuze of zijn er alternatieven die wellicht goedkoper en milieuvriendelijker zijn? Wij zetten in onze blog de alternatieven op een rij.

Luchtzakken in plaats van noppenfolie

Om de lege ruimte in een verzenddoos op te vullen wordt vaak een stuk noppenfolie gebruikt. Met een schaar of mes wordt een stuk folie van de rol gesneden of geknipt en in de doos gestopt. Het is niet alleen minder milieuvriendelijk, maar je gaat ook razendsnel door je rollen heen. Terwijl het ook nog eens een arbeidsintensief werkje is. Dat kan goedkoper, sneller en beter. Luchtzakken zijn een betere keuze. Vulzakken heb je in verschillende maten en met behulp van een luchtpomp kun je hele ritsen met luchtzakken vullen en in de doos stoppen. Zo verbruik je veel minder materiaal terwijl je milieubewust bezig bent, bespaard op de tijd die je nodig hebt om een doos in te pakken en je bespaart ook nog eens flink op de kosten van het vulmateriaal dat je gebruikt.

Chips van foam zijn een goed alternatief op noppenfolie

Een goed alternatief op noppenfolie of op luchtzakken zijn de chips. Chips worden van een milieuvriendelijk foam gemaakt en zijn doorgaans ook te recyclen. In het kader van groen ondernemen is het dus een goede keuze om voor dit vulmateriaal te kiezen. Je kunt er prima een lege ruimte in een doos mee opvullen terwijl het ook minder arbeidsintensief is. Je neemt een volle hand met chips en je gooit het in de doos tot de lege ruimte is opgevuld Zo gepiept dus. Het nadeel is dat het materiaal moet worden opgeslagen en hoe meer chips je nodig hebt des te meer ruimte je ook nodig hebt om de dozen met vulmateriaal op te slaan. In het kader van kostenbesparing is het dus weer niet de beste keuze. Zeker wanneer je een iets kleiner warehouse hebt en iedere vierkante centimeter nodig is.

Inpakpapier is een goede keuze

Je kunt naast noppenfolie, chips van foam en luchtzakken ook kiezen voor het inpakpapier. Deze rollen met bruin papier zijn milieuvriendelijk en nemen relatief weinig ruimte in beslag. Met het juiste gereedschap kun je de rol bij een inpaktafel ophangen en stukken eenvoudig afsnijden. Vervolgens gebruik je het materiaal om de lege ruimte in een doos op te vullen. Het is milieuvriendelijk, goedkoop en minder arbeidsintensief. Een nadeel is dat papier in tegenstelling tot foam, luchtzakken en folie minder schokbestendig is. Dus het is niet het beste materiaal om te gebruiken wanneer je gevoelige producten, zoals glas en duurdere elektronica producten moet versturen.