De voordelen van flexplekken

De voordelen van coworking zijn goed gedocumenteerd. Maar onderzoek van de Harvard Business Review onthulde enkele interessante nieuwe inzichten achter flexplekken en hoe ze een belangrijke rol spelen in het beroepsvertrouwen.

Coworking is de laatste tijd een beetje een modewoord geworden, met honderden artikelen die de bekende voordelen van het fenomeen opnoemen – we hebben ze zelfs behandeld toen we bespraken of flexibele werkruimten een blijvertje zijn. Spoiler alert: dat is zo.

Sinds de eerste coworking space in 2005 werd geopend, zijn er wereldwijd duizenden bijgekomen, en volgens Statista zal het aantal tegen 2024 wereldwijd meer dan 41.000 bedragen. Omdat deze beweging duidelijk geen tekenen van vertraging vertoont, laten we eens in het onderzoek duiken en een overzicht geven van de voordelen die de vraag naar flexplekken stimuleren.

De voordelen van coworking ruimten

Er zijn tal van voordelen van flexplekken, zowel voor als na de pandemie, waarvan bedrijfseigenaren en managers zich terdege bewust zijn. Naast de voor de hand liggende voordelen kan coworking ook invloed hebben op hoe je wordt gezien door mensen binnen en buiten je bedrijf. De Harvard Business Review (HBR) zegt dat coworking daadwerkelijk verandert hoe jij – en je werknemers – jou zien.

Uit het onderzoek bleek dat flexibele werkplekken het vermogen hebben om je professionele identiteit ten goede te veranderen. Voor sommigen klinkt dit misschien verrassend, vooral voor degenen die denken dat een ruimte gewoon een ruimte is en een bureau gewoon een bureau. Maar coworking biedt een omgeving die veel verder gaat dan de vier muren – of het gebrek daaraan.

De HBR-studie, die plaatsvond van begin 2017 tot eind 2018, vond:

“Op basisniveau is coworking een dienst die de transactie van toegang tot en gebruik van een werkruimte vereenvoudigt. Het is echter ook een sociaal product dat een gevoel van saamhorigheid bij de leden voedt.”

De voordelen van flexplekken zijn onder meer:

  1. Indruk maken op klanten en verbetering van de relevantie

De Harvard Business Review meldde dat “flexplekken nieuwe bedrijven helpen een positieve indruk te maken op potentiële klanten”. Eén respondent verhuisde zelfs naar een WeWork om de reputatie van haar bedrijf op te vijzelen en haar klanten te bewijzen dat ze bereid was en openstond voor verandering.

Ondertussen legde een andere respondent uit dat flexplekken een geweldige manier zijn om “energiek en toekomstgericht over te komen, in plaats van saai en vastgeroest in het verleden”.

  1. Verbetering van de legitimiteit voor startups

Een van de grootste voordelen van flexplekken voor startups is dat ze een legitiem bedrijfsadres krijgen in een aantrekkelijk gebied – zonder het prijskaartje dat hoort bij een indrukwekkende kantoorruimte in het stadscentrum. Het hebben van een prestigieuze postcode in een typische zakenwijk, in plaats van een huisadres, geeft een gevoel van “trots en vertrouwen”.

“Flexplekken geven werknemers een gevoel van professionaliteit en geloofwaardigheid dat traditioneel werken op afstand niet heeft”, zo bleek uit het onderzoek. Werken vanuit een echt kantoor, in plaats van een keukentafel, signaleert onmiddellijk geloofwaardigheid en legitimiteit bij klanten, en geeft de indruk dat je “een serieuze werker” bent.

  1. Laat werknemers zich gewaardeerd voelen

Omdat je betaalt voor elke gebruikte bureauruimte, betaal je in feite voor je werknemers om lid te worden van de coworking space. En met de voorzieningen en extraatjes die bij dit soort ruimtes horen, zullen je werknemers zich waarschijnlijk gewaardeerd voelen en het gevoel hebben dat hun behoeften serieus worden genomen.

In het onderzoek legde een respondent, die gevestigd is in een satellietkantoor buiten het hoofdkantoor van het bedrijf, uit: “We zijn een beetje een buitenpost. We weten echter ook dat het betekent dat we belangrijk zijn en de kosten waard zijn die ze uitgeven om ons in een kantoorsetting bij elkaar te houden.”

  1. Verhoging van de productiviteit

Veel werknemers kozen ervoor om over te schakelen op freelancen toen de pandemie toesloeg, waarbij People Per Hour een enorme 1,5 miljoen nieuwe inschrijvingen van freelancers op het platform meldt sinds maart 2020 – toen de pandemie toesloeg. Maar hoewel het mogelijk is om vanuit huis te werken, komt het met een aantal afleidingen. Vage grenzen tussen je werk en privéleven kunnen verergeren, omdat het gemakkelijker is om door de dag heen snel een paar life-admin boodschappen te doen, zoals de was doen tijdens je werktijd.

Verhuizen naar een kantoorruimte verwijdert je echter van deze afleidingen thuis, zodat je je alleen op je werk kunt concentreren. Flexplekken zijn speciaal ontworpen voor een optimale productiviteit, waarbij ze inspelen op verschillende werkstijlen en een verscheidenheid aan achtergronden, bureauruimten en vergaderruimtes bieden die zijn afgestemd op iedereen die werkt.

  1. Flexibele werkmogelijkheden

In plaats van een rigide werkschema waarbij alle werknemers tijdens vaste kantooruren moeten werken, stimuleren flexplekken een flexibele aanpak. Dit betekent dat bedrijven hun werk kunnen beginnen en eindigen op een schema dat hen en hun werknemers het beste uitkomt. Of, als je een ondernemer bent die slechts voor een paar uur een vergaderruimte of bureauruimte nodig heeft, kun je je wenden tot flexibele kantoorruimtes om jezelf voor een dag in te boeken, naar behoefte.

  1. Netwerkmogelijkheden

Door de aard van flexplekken werken ondernemers, freelancers en bedrijven dicht bij elkaar, waardoor netwerken ongelooflijk gemakkelijk wordt – en de pool van talent voor je bedrijf om uit te kiezen groter wordt. Of je nu in dezelfde branche zit of niet, je hebt de mogelijkheid om van anderen te leren. Misschien vind je wel de freelance grafisch ontwerper die je bedrijf nodig heeft terwijl je je ochtendkoffie haalt. Aanbieders van coworkingruimtes houden waarschijnlijk ook evenementen in het hele gebouw, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om te netwerken met degenen die om je heen werken.

  1. Toegang tot gedeelde voorzieningen

Zoals eerder besproken, bieden flexplekken meestal evenementen aan voor alle klanten. Maar daarnaast is het waarschijnlijk dat je kantoor wordt onderhouden. Dit betekent dat de kantoorruimte voorzieningen bevat als WiFi, meubilair en gesubsidieerde drankjes, snacks en maaltijden voor jou en je medewerkers. Jij bent niet verantwoordelijk voor de levering van deze kantooraspecten die de werknemers zijn gaan verwachten, zodat je je budget kunt gebruiken voor andere aspecten van je bedrijf.

  1. Gevoel van gemeenschap

Zelfs als je in een klein team werkt, of alleen als freelancer, betekenen flexplekken dat je nooit echt alleen bent. Met open bureauruimten en een flexibele werkindeling ben je waarschijnlijk altijd in de drukte van de werkdag – tenzij je er natuurlijk voor kiest om in een speciale focusruimte of privé-vergaderruimte te werken.

Als er een aantal bedrijven en professionals in het gebouw samenwerken, ontstaat er vanzelf een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid, waardoor je een ondersteunend systeem hebt waar je op kunt leunen als je dat ooit nodig hebt.

  1. Flexibel kantoorcontract

Een van de grootste problemen van een eigen kantoorruimte is het uitzoeken hoeveel ruimte jij en je werknemers eigenlijk nodig hebben. Maar wat gebeurt er dan als je vastzit aan een huurcontract en je bedrijf groeit in omvang? Met het voortdurend herschikken van je kantoor kom je niet verder.

Voor starters en ondernemers die niet weten wat hun personeelsbestand over één, drie of vijf jaar zal zijn, kun je bij flexplekken alleen betalen voor de ruimte die je nodig hebt. Dit geeft je ruimte de mogelijkheid om mee te groeien en te veranderen met je bedrijf. Rightsizing van je kantoorruimte betekent dat je nooit buiten de boot valt, en dat je alleen betaalt voor de ruimte die je nodig hebt en gebruikt.

  1. Wijdverspreide toegang

Voor wie graag reist, maar geen vrij wil nemen, maken flexplekken het gemakkelijker om die balans tussen werk en privé te vinden. In plaats van je te installeren in een coffeeshop in welke stad je ook bezoekt, kun je snel een bureau boeken in een coworkingruimte om je het kantoorgevoel te geven dat je nodig hebt om je te concentreren. Veel flexibele kantoorruimtes bieden leden toegang tot elk kantoor in het hele land, zodat je de vrijheid hebt om te reizen wanneer je wilt, zonder de kwaliteit van je werk op te offeren.