Cloud telefonie voor bedrijven heeft de toekomst

Cloud telefonie gebruikt Voice over IP (VoIP) om telefoongesprekken te voeren door je stem met het internet te verbinden. Met cloud-telefonie kun je uitgaande gesprekken voeren en inkomende gesprekken ontvangen vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Het is een spraakdienst die dure telefoonhardware, zoals telefoons en PBX-toestellen (Private Branch Exchange), overbodig maakt.

Dit type telefoonsysteem is ideaal voor bedrijven met personeel dat op afstand werkt of vaak niet op locatie is. Cloud telefonie biedt vele voordelen, waaronder lagere kosten dan een traditionele vaste telefoondienst. We gaan verder in op de voordelen van hoe het je kan helpen bij je zakelijke inspanningen.

Wat is cloud telefonie?

Cloud computing maakt gebruik van externe servers die worden gehost op webplatforms om informatie op te slaan en te beheren in een online omgeving. De cloud biedt veel voordelen in vergelijking met traditionele middelen op locatie. Deze kenmerken maken het voor bedrijven mogelijk om te vertrouwen op cloud-technologie zonder zich zorgen te maken over de uitdagingen of beperkingen van hun IT-infrastructuur. Cloud telefonie is een geavanceerde telecommunicatiedienst die werkt volgens een cloud computing model. Aanbieders van cloud-telefonie bieden telefoonsystemen aan waarbij alle apparatuur, software en netwerkverbindingen zich op afstand bevinden van de plaats waar een bedrijf zijn activiteiten uitvoert. Zo kunnen bedrijven geld besparen op ruimte, stroomverbruik, installatiekosten en onderhoudskosten.

Cloud bellen maakt het mogelijk om telefoongesprekken aan te nemen vanaf je zakelijke telefoons en elk met internet verbonden apparaat zoals computers, tablets en smartphones, overal ter wereld met een internetverbinding.

Cloud-diensten worden steeds populairder bij zowel consumenten als bedrijven omdat ze kostenbesparend, schaalbaar, betrouwbaar, flexibel en gebruiksvriendelijk zijn.

Hoe werkt cloud telefonie?

Cloud telefonie werkt met VoIP, wat een acroniem is voor Voice over Internet Protocol. Dit type cloud telefoonsysteem werkt net als traditionele vaste telefoons, maar in plaats daarvan wordt je stem als datapakketjes over het internet verstuurd. De VoIP-technologie zet spraaksignalen om in digitale gegevenspakketten voor verzending over het internet; vervolgens worden ze op de plaats van bestemming weer omgezet in analoge vorm, zodat ze kunnen worden gehoord.

Cloud telefonie

Cloud telefoniediensten bieden vele voordelen, waaronder een hogere productiviteit en lagere IT-kosten. Terwijl het traditionele PBX-systeem is ontworpen om slechts één fysieke locatie met één of meer lijnen van telefoondiensten te voorzien, kunnen cloud-gebaseerde telefoonsystemen worden geconfigureerd om meerdere extensies te bieden die overal toegankelijk zijn.

Bedrijven hoeven zich geen zorgen meer te maken over het upgraden van hun hardware; in plaats daarvan hebben ze alleen een internetverbinding en een webbrowser nodig om toegang te krijgen tot hun virtuele telefoonsysteem. De kostenbesparingen zijn ook aanzienlijk bij de overstap van oudere telefoonsystemen naar een cloud-telefoonsysteem.

Laten we dus wat dieper ingaan op de vraag waarom het kiezen van cloud-telefonie als zakelijk telefoonsysteem je ongekende voordelen biedt.

Aanzienlijke kostenbesparingen

Cloud-telefoniediensten zijn steeds populairder geworden omdat bedrijven hun kosten willen verlagen. Met een clouddienst kun je alleen betalen voor wat je gebruikt, in plaats van te betalen voor een heel pakket dat misschien helemaal niet gebruikt wordt. Als gevolg daarvan brengen cloud-telefoniebedrijven doorgaans minder in rekening dan traditionele aanbieders van telefoondiensten voor vergelijkbaar gebruik. Bovendien hoef je niet te investeren in dure hardware, wat kan besparen op aanloopkosten en onderhoudskosten op lange termijn.

Gemakkelijk op te zetten

Cloud telefoonsystemen zijn eenvoudig te implementeren zonder dat er belangrijke veranderingen in de infrastructuur nodig zijn. Met de juiste dienstverlener kunnen ze binnen een dag operationeel zijn, wat resulteert in beperkte downtime of verstoring en een gemakkelijke overgang. Bovendien maken cloud-telefoniesystemen een eenvoudige configuratie mogelijk met een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface die eenvoudig te navigeren is.

Een cloud telefoonsysteem biedt schaalbaarheid

Een van de vele voordelen van cloud telefonie is schaalbaarheid, waardoor je bedrijf gemakkelijk en kosteneffectief kan op- of afschalen als de behoeften veranderen.

Een bedrijf dat bijvoorbeeld klein begint, kan eenvoudig meer capaciteit voor cloud telefonie toevoegen om aan de toegenomen vraag te voldoen als het snel groeit. Aan de andere kant minimaliseert het gebruik van een aanbieder van cloud-telefonie ook de kosten wanneer het gebruik lager is dan verwacht, omdat je ook de mogelijkheid hebt om af te schalen.

Door te kiezen voor een aanbieder van cloud-telefonie kan een bedrijf geld besparen op hardwarekosten doordat het niet vooraf nieuwe apparatuur hoeft aan te schaffen voor toekomstige groei. Het is veel moeilijker om een intern systeem op te schalen als je bedrijf groeit.

Bij traditionele telefoonsystemen moeten bedrijven vaak extra fysieke hardware kopen in afwachting van toekomstige behoeften en vervolgens hoge maandelijkse huurkosten betalen, zelfs als ze al die apparatuur op een bepaald moment niet nodig hebben.

Tip: VoiP nummer aanvragen 

Een flexibele telefooncentrale

Het bedrijfsleven is de laatste jaren drastisch veranderd door de vooruitgang in mobiele technologie en de toename van telewerkers. Cloudcommunicatie is veel flexibeler en wendbaarder dan traditionele PBX-systemen. Als gevolg daarvan is het beheren van zakelijke gesprekken buiten kantoor nu net zo gewoon als het beantwoorden van gesprekken aan een bureau op kantoor.

Met een systeem voor cloud-telefonie heb je het voordeel dat je met elk apparaat met internetverbinding kunt bellen naar elk nummer ter wereld, zonder je zorgen te hoeven maken over roamingkosten of verbindingsproblemen. Het apparaat dat je gebruikt heeft ook alle functies van het telefoonsysteem die je van een kantoortelefoon verwacht, zoals doorschakelen en gespreksroutering. Een cloudsysteem heeft ook extra samenwerkingstools beschikbaar om je zakelijke communicatie effectiever te maken, zoals videoconferenties en instant messaging.

Grotere betrouwbaarheid en veerkracht

In het geval van een ramp of noodsituatie, zoals een stroomstoring, zou je, als je traditionele telefoonlijnen zou gebruiken, overgeleverd zijn aan de omstandigheden. Met cloud telefonie als je telefoonsysteem gehost op cloud servers is bedrijfscontinuïteit geen probleem. Je bedrijf heeft overal toegang tot je cloud telefonie dienst, dus wordt het veel veerkrachtiger.

Cloud telefonie kan ook de betrouwbaarheid van je bedrijf vergroten door de afhankelijkheid van één enkel storingspunt te verminderen. Dit gebeurt door de werklast te verdelen over meerdere datacentra, die redundante connectiviteit bieden, waardoor de efficiëntie toeneemt.

Een telefoniesysteem in de cloud is een uitstekende optie voor elk bedrijf dat minder afhankelijk wil zijn van dure, verouderde hardware en tegelijkertijd de operationele stabiliteit en flexibiliteit wil vergroten.